• Obedy zadarmo od septembra - informácia pre rodičov

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti

            o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.09.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

             

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),
            ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Dotácia na  stravu sa od 01.09.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1] odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

             

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.09.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na tlačive (návratka), ktorú vašu dieťa dostalo v škole a ktorú žiadame doručiť triednemu učiteľovi OBRATOM prípadne najneskôr v termíne do 30.6.2023.  V prípade, že sa Vaše dieťa doteraz v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov vypísaním Prihlášky na stravovanie (dostupná u vedúcej ŠJ, prípadne v kancelárii ZŠ).

             

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

             

            [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

             

            Na stiahnutie: Navratka-_rodic_ZS_1.9..docx

             

            S úctou vedenie školy.

          • POKYNY K ZÁPISU DO 1.ROČNÍKA

          • Milí rodičia!

            Blíži sa termín zápisu vášho dieťaťa do základnej školy. Je to významný deň v živote vašej ratolesti. Aby priebeh zápisu bol bezproblémový, zverejňujeme pre vás potrebné informácie.

            Inštrukcie, ako postupovať pri zápise dieťaťa na povinnú školskú dochádzku v našej škole:

            1. Základné informácie sú uvedené na plagáte (termín, čas, miesto, spôsob).

            2. Pred zápisom rodič/zákonný zástupca vyplní elektronickú prihlášku,  od 1.4.2023.

            Vyplnené prihlášky vytlačí škola v deň zápisu!!!

            https://zshrochot.edupage.org/register/

            Tí, ktorí nemajú možnosť vyplniť prihlášku elektronicky pred zápisom - doma, vyplnia ju v deň zápisu priamo v škole.

             

            Elektronická prihláška

            Ak nemôžu prísť k zápisu obaja zákonní zástupcovia, musí jeden z nich na zápis priniesť povinnú prílohu k elektronickej prihláške podpísanú oboma zákonnými zástupcami.

            povinná príloha č.3

            V prípade že:

            - zákonní zástupcovia sa dohodli, že všetky písomnosti týkajúce sa prijímania dieťaťa na základné vzdelávanie bude podpisovať  len jeden z nich, je dôležité vypísať a odovzdať písomné vyhlásenie(príloha č.2). Na tomto vyhlásení musia byť podpísaní obaja zákonní zástupcovia. ​​​​​​​

            V prípade že:

            nie ste v kontakte s druhým zákonným zástupcom dieťaťa a pre neprekonateľné prekážky neviete získať podpis(súhlas) druhého zákonného zástupcu, je dôležité vypísať a odovzdať čestné vyhlásenie(príloha č.1). ​​​​​​​

            Prihlášku možno podať aj listinnej podobe:

            Môžete si ju vytlačiť, vypísať a podpísanú oboma rodičmi doniesť na zápis.

            Bližšie vysvetlenie k jednotlivým prílohám nájdete v úvodnom Usmernení k prijatiu detí na vzdelávanie v ZŠ hore.

            Ďakujeme za vami prejavenú dôveru a tešíme sa nových školáčikov.

                                                                                                                                                              Vedenie ZŠ

          • Deň oslobodenia obce

          • 21. marca sme si pri pamätníku SNP pripomenuli 78. výročie oslobodenia obce od útrap a hrôz 2. svetovej vojny. Pamiatku obetí vojny si prišli uctiť aj naši žiaci svojou účasťou a krátkym kultúrnym vstupom.

          • Pyžamová párty

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pyžamová párty.

            Aj tento rok sme Marec - mesiac knihy poňali po svojom. Spojili sme dobrú knihu so zábavou. Rozprávku Veľkonočné dobrodružstvo sme si najskôr vypočuli v príjemnej atmosfére v mäkučkých pyžamkách. Následne sme pomohli vajíčku Fredovi obliecť sa do krásnych, pestrých farieb. Odmenou z dobre vykonanej práce nám bola veselá zábava.

          • Divadelné predstavenie Snehulienka a sedem trpaslíkov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie Snehulienka a sedem trpaslíkov.

            V pondelok 20.3. si žiaci 1. stupňa vychutnali divadelné predstavenie Snehulienka a sedem trpaslíkov pod odborným vedením pani učiteľky Danišovej. V hlavnej úlohe sa predstavili Aurélia Zacharová (Snehulienka) a Alex Bučko ( ježibaba, princ). Predstavenie nám všetkým vyrazilo dych, herecké výkony všetkých prekonali naše očakávania. Už teraz sa tešíme na ďalšie predstavenie.

          • Plavecký výcvik

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik.

            Týždeň od 13. do 17. marca sa niesol v duchu získavania a zdokonaľovania plaveckých zručností. Niektorí boli v bazéne ako rybky vo vode, iní prekonávali veľký strach. Každý musel istým spôsobom prekonať sám seba, aby sa posunul vpred a to sa aj podarilo. Za svoj výkon každý dostal hodnotenie v podobe mokrého vysvedčenia.

          • Riaditeľské voľno počas Testovania 9 2023

          • Oznamujeme vám, že riaditeľ školy udelil dňa 22.3.2023 - počas Testovania 9 2023, riaditeľské voľno pre žiakov 5.-8.ročníka. Riaditeľské voľno bolo udelené z technických príčin, kvôli bezproblémovému zabezpečeniu Testovania 9. Pripomíname žiakom 5.-8.ročníka, aby sa nezabudli odhlásiť zo stravovania v ŠJ.

            Vedenie školy.

        • Lyžiarsky výcvik 2023
          • Lyžiarsky výcvik 2023

          • Tohoročná snehová nádielka nám aj v tomto školskom roku 2022-2023, umožnila uskutočniť lyžiarsky výcvik so žiakmi 7.- 9.ročníka ZŠ. Chata Lodiar pri Počúvadlianskom jazere sa na 5 dní stala našim druhým domovom. V dňoch od 20.2.2023 do 24.2.2023 si niektorí žiaci mohli osvojiť základy zjazdového lyžovania a iní zdokonaliť svoje lyžiarske zručnosti. Počasie nám prialo, ale deň po dni snehu na svahu ubúdalo. Aj napriek tomu sme si výdatne zalyžovali v stredisku Ski Salamandra Resort. V stredu nás poobede privítalo mesto Banská Štiavnica so svojimi historickými i baníckymi zaujímavosťami. Banská štôlňa - Michal a výstava minerálov i horním boli pre nás obohacujúcim zážitkom. Piatkový dážď síce zmaril naše lyžovanie, ale dobrá nálada a prechádzka okolo Počúvadla vyplnili čas pred našim odchodom domov. Všetci účastníci výcviku sa naučili základné či nové techniky lyžovania- cieľ bol splnený. Športu zdar!

          • Testovanie 9 - 2023

          • V školskom roku 2022/2023 sa celoslovenské testovanie žiakov deviateho ročníka Testovanie 9-2023 uskutoční 22.marca 2023 (streda). Náhradný termín testovania je určený na 4. a 5. apríla 2023.

            Podrobnejšie informácie nájdete v nasledujúcom dokumente:

            Zakladne_informacie_T9_2023.pdf


          • Karnevalový týždeň

          • Ako si spestriť vyučovanie? Jednoducho, nahoď sa do karnevalovej masky! Týmto heslom sa riadili aj tento školský rok naši druhostupniari počas karnevalového týždňa od 13. do 17. februára. Každý deň reprezentoval inú tému: Multikultúrny pondelok, Rozprávkový utorok, Streda „naruby“, Celebritný štvrtok a Pyžamový piatok. V budove II. stupňa ste preto mohli stretnúť Petru Vlhovú, Ľudovíta Štúra, Jamesa Bonda, Zuzanu Plačkovú, Hermionu, Majstra N, Wednesday, Japonky, dievčatá v nádherných hrochotských krojoch, pirátov, medvedíka, čertíka a mnohé ďalšie masky. Zavítali k nám dokonca aj slávni komici Laurel a Hardy. Február je tradične mesiacom karnevalov, a tým oslavou tvorivosti, fantázie a šikovnosti, ktoré našim žiakom ani tento rok nechýbali.

          • Valentínska pošta

          • K 14. februáru neodmysliteľne patrí posielanie valentínskych správ. Sms-ky boli u nás na II. stupni ale nahradené tradičnými valentínkami, ktorých úlohou bolo potešiť svojho adresáta. Škatuľa s nápisom „Valentínska pošta“ sa rýchlo zaplnila, a tak mohli 14.2. putovať všetky pozdravy do rúk tých, pre ktorých boli určené.