• Čerstvé hlavičky hlasovanie!

          • Od 20.4. začína na webstránke www.cerstvehlavicky.sk hlasovanie verejnosti, ktoré potrvá do 31.5.2023. Z hlasovanie vzíde 75 základných škôl a 75 materských škôl, ktorým budeme od 09/2023 poskytovať 1x/týždenne čerstvé ovocie alebo zeleninu.

            Každý kto chce hlasovať sa musí pri prvom raze na webstránke zaregistrovať. Následne sa bude už len prihlasovať (obdobne ako keď sa prihlasujete na Facebook a iné sociálne siete).

            Hlasovať je možné každý deň 2x – 1x za školu a 1x za škôlku.

          • Škola v prírode Banská Štiavnica

          • Svoj vytúžený a dlho očakávaný pobyt v škole v prírode si tento rok užili žiaci 3. - 4. ročníka v dňoch 17.4. - 21.4. 2023. Banská Štiavnica im na to ponúkla veľa príležitostí a ako to už v apríli býva, aj to najrozmanitejšie počasie. Počas 5 dní v škole v prírode si žiaci mohli vychutnať slnečné jarné dni, ale aj dážď a krupobitie a pritom navštíviť tie najzaujímavejšie miesta v Štiavnici a okolí: Banské múzeum v prírode, Poľovnícky zámok v Antole, Sokoliareň v Štiavnických Baniach a centrum mesta Banská Štiavnica. Okrem výstupu na Sitno, najvyššieho zo Štiavnických vrchov, si naši mladší žiaci vyskúšali hrnčiarsky kruh, pletenie náramkov priateľstva, ryžovanie zlata a pečenie domácej vianočky.

            Pobytom pri Počúvadlianskom jazere viacerí z nich absolvovali svoj prvý krôčik na ceste k samostatnosti v kolektíve rovesníkov, bez svojich najbližších. O tom, že sa im to podarilo, svedčia aj nové, či lepšie kamarátstva, ktoré si deti počas piatich dní vytvorili. Zo Štiavnice si odniesli nielen veľa suvenírov a darčekov, ale aj nezabudnuteľných zážitkov, ktoré ich ešte dlhé obdobie budú hriať pri srdiečku.

          • Slávik Slovenska

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska.

            Školské kolo speváckej súťaže sa uskutočnilo 27.4.2023, do okresného kola postupujú: 1. kat. (1.-3. roč.) Pavel Kout, 2. kat. (4.-6.roč.) Natália Micháliková a 3. kat. (7.-9. roč.) Dominika Považancová. Veríme, že i tam budú naši víťazi úspešní. 

          • Deň Zeme

          • Ani žiaci 2.stupňa nezostali ľahostajní a v piatok 21.apríla 2023 sme si všetci spoločne pripomenuli, aké dôležité je starať sa o našu matku Zem. V jednotlivých triedach sme sa porozprávali o tom, aké dôležité je separovať odpad, čo všetko nám spôsobuje globálne otepľovanie, kyslé dažde, či  o tom, prečo je podstatné, aby sme každý jeden z nás prispievali k zdravému a čistému životnému prostrediu. Žiaci vytvorili rôzne plagáty, ktoré zdobia nástenky na chodbách našej školy.

            Následne sme sa všetci presunuli na školský dvor a spolu so žiakmi 1.stupňa sme spojili svoje sily, aby sme si vyčistili náš školský areál od odpadkov, smetí, konárov, či popadaného lístia. Všetkých zúčastnených žiakov chceme pochváliť, pretože odviedli kus skvelej práce a zároveň dokázali, že im osud našej planéty nie je ľahostajný!  

          • Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            Svetový deň Zeme vyhlásil v roku 1970 ešte ako Deň Zeme americký senátor Gaylord Anton Nelson. OSN neskôr, až v roku 2009, 22. apríl vyhlásila ako Medzinárodný deň Matky Zeme a s týmto názvom sa pripomína od roku 2010 Ľudia citlivo reagujú na zhoršujúcu sa situáciu a na zmeny v životnom prostredí. Už dávno poukazovali na fakt, že Zem je čoraz viac ohrozená činnosťou človeka. Aktivisti i ekológovia od roku 1970 spustili kampane a výzvy na spoločné úsilie - na záchranu planéty, aby sme nezostávali ľahostajní k stavu, v akom Zem je. A ani naši žiačikovia z 1. stupňa ZŠ nezaostávali... (viď fotoalbum)

          • červený kríž - praktická beseda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album červený kríž - praktická beseda.

            Dňa 13.4. 2023 sa naši žiaci veľmi tešili na zdravotníckych záchranárov Červeného kríža z B. Bystrice. Deti si vyskúšali resuscitáciu, pomoc pri zlomeninách rúk či nosa, zoznámili sa i s použitím prenosného defibrilátora. Našim tretiakom a štvrtákom sa od profesionálov dostalo obrovskej pochvaly za vedomosti o poskytnutí 1. pomoci ľuďom v núdzi. Uznanie sa dostalo najmä tým, ktorí navštevujú zdravotnícky krúžok pod vedením Mgr. K. Lukáčovej. Praktická beseda bola prínosom tak pre malých účastníkov ako aj pre pedagógov.

          • Žiadosť o vyplnenie dotazníka

          • Milí rodičia, regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici nás požiadal o zverejnenie dotazníka pre rodičov. Žiadosť uvádzam nižšie. Ak máte záujem o vyplnenie dotazníka klinite na odkaz:

            https://survey.iss.it/glob/index.php/196212?lang=sk

            Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici bol požiadaný Ministerstvom zdravotníctva SR o spoluprácu pri distribúcii dotazníka k projektu PERCH na základné školy v okrese Banská Bystrica a Brezno. Projekt financuje Európska komisia, spolupracuje na ňom 18 európskych krajín a 34 partnerských organizácií s cieľom zvýšiť' zaočkovanosť proti ľudskému papilomavírusu (HPV). Jedným z cieľov projektu je zistiť vedomosti o infekcii HPV, informácie o zaočkovanosti detí a tiež názor na očkovanie proti HPV u rodičov detí vo vekovej skupine 9 - 15 rokov. Na základe vyššie uvedeného si Vás dovoľujem opakovane požiadať o spoluprácu formou zverejnenia on line anonymného dotazníka (https://survey.iss.it/glob/index.php/196212?lang=sk) prostredníctvom platformy EduPage v rámci Vašej školy. Viac informácii o projekte je dostupných na webovej stránke https://www.projectperch.eu/.

          • Prednáška - pravidlá zdravého a pokojného spánku

          • Dňa 18.apríla 2023 sa žiaci 5. a 6. triedy trochu zasnívali. Nie preto, že by na vyučovaní zaspali, ale preto, lebo ich navštívila pani Mgr. Petra Koppová, PhD. z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorá im urobila prednášku o pravidlách zdravého a pokojného spánku. Žiaci rozprávali o svojich spánkových rituáloch, o svojich snoch, ale aj nočných morách, a dozvedeli sa, prečo je spánok dôležitý, potrebný a nevyhnutný pre naše zdravie.

          • Exkurzia - knižnica Mikuláša Kováča

          • Pondelkové ráno (17.apríla 2023) sa pre piatakov a šiestakov začalo vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča, v ktorej sa žiaci preniesli do sveta rozprávok. Žiaci si vyskúšali, aké je to byť spisovateľom a ilustrátorom, a formou rozmanitých hier a aktivít si pripomenuli rôzne rozprávky. Následne sme sa spoločne presunuli do Vily Dominika Skuteckého, kde sa žiaci nielen zoznámili s týmto významným banskobystrickým maliarom, ale aj zažili skutočnú atmosféru maliarskeho ateliéru. Okrem prezerania obrazov sa na chvíľu stali maliarmi portrétov a skúmateľmi vystavených diel, keď museli miniatúrne časti obrazov priradiť ku konkrétnym obrazom a vytvoriť tak mapu obrazov v miestnosti. 

          • Okresné kolá predmetových olympiád

          • V tomto školskom roku sa našim žiakom darilo aj v predmetových olympiádach a najúspešnejší žiaci si mohli porovnať svoje vedomosti v okresných  kolách s inými žiakmi zo základných škôl v Banskej Bystrici. 

            Úspešnými riešiteľmi boli:

            Okresné kolo matematickej olympiády v 5.ročníku-25.januára 2023: Zara Martincová (17.miesto z 37 účastníkov)

            Okresné kolo chemickej olympiády v 9.ročníku-30.marec 2023: Karolína Kováčová (8.miesto z 19 účasníkov)

            Okresné kolo geografickej olympiády v 5.ročníku-31.marec 2023: Zara Martincová (11.miesto z 32 účastníkov)

            Okresné kolo matematickej olympiády v 8.ročníku-12.apríla 2023: Alžbeta Galvánková(7.miesto z 27 účastníkov)

            Blahoželáme a gratulujeme!

          • Venujte nám 2%dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

             

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

            Ako postupovať

            Ste zamestnanec a ročné zúčtovanie dane za Vás robí zamestnávateľ?

            1. Do 15.2.2023 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň
            2. Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane
            3. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.
            4. Stiahnite si a vyplňte Vyhlásenie o poukázaní 2% z dane.
            5. Údaje, ktoré potrebujete v tlačivách uviesť:

              Obchodné meno alebo názov:Rodičovské združenie pri Základnej škole s materskou školou Andreja Sládkoviča

              Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo:Pod kostolom 332/25, 97637 Hrochoť

              Právna forma:Občianske združenie

              Identifikačné číslo (IČO/SID):42197392

            6. Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením), doručte do 30. apríla 2023 na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

            Podávate si daňové priznanie sami?

            1. Riadne vyplňte daňové priznanie.
            2. Vypočítajte si Vaše 2% z dane z príjmov fyzickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať, minimálne však 3 Eura.
            3. V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% z dane v prospech 1 prijímateľa (typ A VIII. Oddiel priznania, typ B XII. Oddiel priznania). Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

              Obchodné meno alebo názov:Rodičovské združenie pri Základnej škole s materskou školou Andreja Sládkoviča

              Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo:Pod kostolom 332/25, 97637 Hrochoť

              Právna forma:Občianske združenie

              Identifikačné číslo (IČO/SID):42197392

            4. Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.3.2023) na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

            Postup pre právnické osoby

            1. Riadne vyplňte daňové priznanie.
            2. Vypočítajte si Vaše 1% z dane z príjmov právnickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať. Môžete určiť jedného alebo viacerých prijímateľov s uvedením príslušných súm (každému však najmenej 8 Eur).
            3. V daňovom priznaní pre právnické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 1% z dane v prospech 3 prijímateľov (IV. časť priznania). Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

              Obchodné meno alebo názov:Rodičovské združenie pri Základnej škole s materskou školou Andreja Sládkoviča

              Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo:Pod kostolom 332/25, 97637 Hrochoť

              Právna forma:Občianske združenie

              Identifikačné číslo (IČO/SID):42197392

            4. Pokiaľ ste si vybrali viac ako troch prijímateľov, vložte do daňového priznania ďalší list papiera ako prílohu.
            5. Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne podľa Vášho sídla) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

             

            Ďakujeme, vedenie školy.

          • 3x3 streetbasketbal žiačok

          • Dňa 5.4. 2023 sa staršie žiačky našej školy zúčastnili OK v streetbasketbale 3x3. Súťaž prebiehala v telocvični ZŠ Selce. Našu školu reprezentovali žiačky 8.ročníka: Tamara Fábová, Vanesa Majerová, Alžbeta Galvánková a Petra Kľačková. Podarilo sa im umiestniť na peknom 3.mieste. Získali historicky 1.pohár pre našu školu v tomto športe. Gratulujeme!!!